Palmolie, gezond of niet?

Wat is het?
Palmolie is een plantaardige olie. Het is afkomstig uit de pulp van de oranjerode palmvrucht, die aan de oliepalm groeit. Het winnen van palmolie gebeurt voornamelijk in Maleisië en Indonesië. Omdat palmolie relatief goedkoop is, is het een veelgebruikt product in bijvoorbeeld voedingsmiddelen en verzorgingsproducten, maar bijvoorbeeld ook in biodiesel. Ongeveer 60% van onze voedingsmiddelen bevat palmolie.
 
De oliepalmboom kwam van nature alleen voor in West-Afrika. Het groeit het beste in de tropen. Inmiddels zijn er verschillende palmolieplantages ontstaan, vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Tussen 1993 en 2003 is het oppervlak palmolieplantages in Indonesië met 300% gegroeid. Helaas heeft een deel van het tropisch regenwoud plaats moeten maken voor deze plantages. Met het verdwijnen van een stuk regenwoud, komt ook het leefgebied van verschillende wilde dieren in gevaar. Hierbij kan je denken aan de bedreigde orang-oetangs, tijgers, olifanten, vogels en veel andere verschillende wilde dieren. Maar ook de leefomgeving van inheemse volken komen in gevaar. 
 
Palmolie gezond?
Palmolie bevat een hoog percentage verzadigde vetten, ruim 48%. Verzadigde vetten verhogen de LDL-cholesterol en zorgen voor een hogere kans op hart- en vaatziekten. 
Een kleine vergelijking:
1 el palmolie bevat 90 kcal, 10 gram vet, waarvan 4,8 gram verzadigde vetten.
1 el olijfolie  bevat ook 90 kcal, 10 gram vet, waarvan 1,4 gram aan verzadigde vetten. 
Dit is een enorm verschil. Bijna de helft van die ene eetlepel palmolie bevat verzadigde vetten.
 
Daarnaast bevat palmolie de stof 3-MPCD. Dit is een stof die niet opzettelijk wordt toegevoegd, maar ontstaat bij het raffineren van de olie. Teveel inname van 3-MPCD kan leiden tot nierbeschadiging, onvruchtbaarheid bij mannen en het schijnt kankerverwekkend te zijn.
Dat de inname van 3-MPCD ter discussie staat, blijkt wel uit de onderzoeken die er zijn geweest. Naar aanleiding van verschillende onderzoeken heeft de European Food Safety Authority (EFSA) de veilige inname niveau verschillende keren herzien. Want: “er is een potentieel gezondheidsrisico bij hoge consumenten in jongere leeftijdsgroepen”. (Bron: Revised safe intake for 3-MCPD in vegetable oils and food - EFSA).
Ondanks dat palmolie plantaardig is, is het nog maar de vraag of het gezond is en of het verantwoord is om deze te blijven gebruiken, gezien de gevolgen die deze heeft op het milieu.
 
Wist je dat?
“Nederland is met afstand de grootste palmolie-importeur én -exporteur van Europa. In 2017 importeerden we voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie, grofweg 6 procent van de totale wereldhandel. Unilever, wereldwijd de grootste afnemer van palmolie, stopt het in zijn shampoos, soepen en ijs. En drie grote Nederlandse banken, ABN Amro, Rabobank en ING, investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie”. (Bron: Amnesty International - De rol van Nederland in de vuile palmolie-industrie - M. Stravens)
 
Verbranding van regenwouden (voor de productie van palmolie) is een van de grootste oorzaken van de uitstoot van koolstofdioxide. Met hevige gevolgen, zoals versterkte broeikaseffect en klimaatverandering. 
 
Er bestaan ruim 200 alternatieve benamingen van stoffen die (vermoedelijk) zijn afgeleid van palmolie. Deze lijst kan je vinden om www.palmolie.info
Het kan je helpen om palmolie te vermijden.

Alle producten in de webshop van Organic Treats zijn palmolie-vrij! Een kijkje nemen in de shop? Klik dan hier.