Met deze smoothie help jij je hormonen een handje!

 

Van deze heerlijke smoothie krijg je geen genoeg. En behalve dat deze superlekker is, is 'ie ook nog eens lekker gezond en goed voor je hormoonbalans. Hoe dit zit? Dat lees je hieronder. 

Goede hormoonbalans

Dat deze smoothie prima is voor je hormoonbalans, komt door de toevoeging van rauwe cacao en macapoeder.

Rauwe cacao is absoluut een aanrader voor je hormoonbalans. Veel vrouwen hebben een tekort aan magnesium en cacao is rijk aan magnesium. Ook bevat het veel ijzer, wat zorgt voor de transport van zuurstof  door je lichaam. Voldoende ijzer in je voeding geeft je een instant boost en verhoogt je energieniveau. Vooral in bepaalde fase in je menstruatiecyclus is extra ijzer in je voedingspatroon een goede aanvulling.


Rauwe cacao bevat ook voldoende antioxidanten (flavonoïden). Deze zorgen een gezond hart, verhoging van HDL (goede vorm van cholesterol) en een verlaging van je bloeddruk. 
Cacao in je smoothie is daarom zeker een goed plan.
Door de aanwezigheid van fentylethylamine zorgt het ook voor een beter energieniveau en verbetert je humeur. 

Het toevoegen van maca aan je smoothie geeft een positieve werking op je hormoonbalans. Maca is een wortel uit Peru. Het bevat veel plantaardige eiwitten, vezels en een hoog gehalte aan vitamine C, ijzer en calcium. Daarnaast bevat het  allerlei vitamines en mineralen, zoals o.a. koper, kalium, magnesium, vitamines B1, B2 en B6.  

Maca staat erom bekend dat het de hormoonbalans bij vrouwen kan herstellen. Volgens de Peruaanse prof. Gloria Chacón komt dit omdat bepaalde stoffen in maca de hormoonklieren in onze hersenen stimuleren om constant te verbeteren en stabiliseren. Het werkt als een adaptogeen: bij teveel aanmaak van een bepaald hormoon, zal hier minder van worden aangemaakt. Andersom werkt dit ook zo. Bij een tekort wordt er meer aangemaakt. Dit zou kunnen verklaren waarom maca vooral tijdens de overgang als wondermiddel wordt gezien. Maar het is natuurlijk ook een prima in je smoothie om je hormonen mooi in balans te houden!

Pindakaas gezond?
100% pindakaas wordt gezien als gezond beleg. Deze pindakaas bevat namelijk alleen pinda’s en geen toegevoegde suiker of zout. En laten pinda's goed zijn voor het verlagen van je LDL cholesterol en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is pindakaas eiwitrijk en vezelrijk wat helpt om je langer een verzadigd gevoel te geven. Ideaal voor in deze smoothie dus.

Voor de choco loco smoothie heb je nodig:

- 200 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk.
- 1 flinke eetlepel 100% pindakaas (zonder toevoegingen)
- een halve eetlepel macapoeder
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 bevroren banaan (Of 1 rijpe banaan en een handje ijsklontjes)
- een klein handje amandelen

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot je een romige smoothie hebt. Wil je  de smoothie toch iets zoeter? Voeg er dan nog een halve banaan bij. 

Giet het in een mooi glas en geniet van je choco loco!