Energy balls - zo maak je deze gezonde snack

energy balls op bakpapier

Energieballetjes, energy balls, power balls of bliss balls. Ze hebben allerlei namen en zijn niet meer weg te denken uit de keuken. Deze gezonde tussendoortjes zijn de ideale snack. Ze bevatten alleen plantaardige ingrediënten die ook nog eens goed voor je zijn. Eén van de basis ingrediënten is havermout. Havermout bevat ijzer en vezels. Ook verbetert het je humeur en kalmeert het je hersenen. Dadels bevatten o.a. vezels, antioxidanten, calcium, ijzer, magnesium en zink. Het is een ideale vervanger van suiker. 

Daarnaast kan je zelf lekker experimenteren met de ingrediënten. Je kan ze heel simpel houden door alleen het basisrecept te volgen, maar je kan ze bijvoorbeeld ook bedekken met een laagje nootjes en zaden of chocola. 

Ze zijn makkelijk zelf te maken. Je kan ze in een afgesloten bakje in de koelkast. bewaren, dan zijn ze een paar dagen houdbaar. (Ongeveer 5 dagen...al heb je ze na 1 dag waarschijnlijk al op.)

Dit heb je ervoor nodig:

– 150 gram havermout
– 150 gram dadels 
– 50 gram pompoenpitten 
– 2 eetlepel pindakaas
– (optioneel) 1 eetlepel chiazaad
– (optioneel) 2 eetlepels cacaopoeder

Laat de dadels 15 min weken in warm water. Doe de havermout in een kom en  doe hier de overige ingrediënten bij. Mix het tot een smeuïge massa en vorm er balletjes van. Je kan ze hierna door wat chiazaad rollen. 

Tip: Zijn de balletjes te droog? Doe er een beetje kokosolie of notenpasta bij. Te nat? Mix er dan nog wat havermout doorheen.

Enjoy!