Allergie en intolerantie, ken jij het verschil?

Testbuisje met de tekst voedselintolerantie test

 

Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam. Je kan het onderverdelen in allergische vorm en niet-allergische vorm (intolerantie.)

 

Het verschil
Bij voedselallergie is er een abnormale reactie van het afweersysteem. Deze reactie ontstaat als er bepaalde eiwitten in voeding zitten. Ze worden als vreemd beschouwd en het lichaam stoot ze af. Het lichaam maakt hierna antistoffen aan. 

Een voorbeeld van een allergie is pinda-allergie. Bij het eten van pinda’s komt er binnen een korte tijd (ongeveer binnen een uur) een reactie. Dit kan zijn jeuk aan of in de mond, zwelling of tintelingen aan de tong, rood gezicht, jeuk, buik- en maagklachten. 

De klachten tussen een allergie en intolerantie zijn niet heel anders. Je kan bij een allergie dezelfde klachten krijgen als bij een intolerantie.

 Bij een intolerantie kan het lichaam bepaalde voedingsmiddelen of een deel daarvan niet goed verteren. Dit komt door een gebrek aan bepaalde stoffen die verantwoordelijk zijn voor de vertering. Je kan intolerant zijn voor bijvoorbeeld lactose of gluten. Een reactie volgt niet direct en er worden geen antistoffen aangemaakt. 

Oorzaken
Bij een voedselallergie zijn er twee belangrijke factoren die een allergie veroorzaken:

  1. Erfelijkheid 
  2. Contact met het allergene voedingsmiddel (allergeen is het eiwit van het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent.)

 Je kan een aanleg hebben voor een allergie omdat één of beide ouders een allergie hebben. Dit hoeft geen klachten te geven. Als als je in contact komt met het stofje wat de allergie veroorzaakt, een allergeen, dan pas is sprake van een allergie.

Bij een intolerantie kan er sprake zijn van:

  1. Enzymtekort: er is een tekort aan een bepaalde enzym. Of deze enzym ontbreekt. De functie van deze enzymen is om bepaalde voedingsstoffen in het lichaam af te breken. Omdat dit niet afgebroken kan worden, krijg je klachten.
  2. Disfunctie: hierbij werkt het spijsverteringsstelsel niet of is er een storing in de werking ervan.
  3. Malabsorpties: hierbij werkt de spijsvertering onvoldoende, waardoor er bepaalde voedingsstoffen niet (goed) worden opgenomen in het bloed vanuit het maag-darm kanaal.
  4. Toevoeging van bepaalde stoffen: met name bij kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Er zijn verschillende intoleranties. De meest bekende hiervan zijn:

Lactose-intolerantie
Lactosevrij met melk en producten met lactose

Lactose of melksuiker komt voor in melk en melkproducten. Ook kan het voorkomen in producten die melkpoeders of melkbestanddelen gebruiken, denk hierbij onder andere aan snoep, worst, smeerkaas en brood.  Als je lactose-intolerant bent, heb je eigenlijk een lactase tekort. Lactase is het enzym die lactose verteert. Doordat de lactose in je darm achterblijft,  kan je klachten krijgen als winderigheid, buikkrampen of diarree. 

Glutenintolerantie

Glutenfree met granen en een rood verboden cirkel Organic Treats

Gluten zijn eiwitten uit graansoorten. Als je intolerant bent voor gluten, ben je overgevoelig voor gluten. Dit hoeft niet te betekenen dat je voor alle graansoorten overgevoelig bent. 

Om voedingsstoffen op te nemen, heb je darmvlokken nodig. Door het eten van gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm, met als gevolg dat de darmvlokken verdwijnen. Als deze darmvlokken verdwijnen, wordt de dunne darm te glad en worden er nog weinig voedingsstoffen opgenomen. Hierdoor kan je verschillende lichamelijke klachten krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ijzertekort, vermoeidheid, gewichtsverlies.

Gluten komen voor in verschillende graansoorten waaronder in tarwe. Juist tarwe is een veelgebruikt product in voedingsmiddelen. Hierdoor zitten gluten ook in producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals: bier, mayonaise, wijn en hagelslag.

In het assortiment van Organic Treats zijn bijna alle producten gluten- en lactosevrij. Hierdoor kan je met een gerust hart lekkere snacks in je winkelmandje plaatsen.

Eet jij gluten of lactosevrij? Bekijk hier onze glutenvrije en lactosevrije producten.